top of page

ניהול אפקטיבי של ממשקים

חלק 3 - צעדים מנחים יישומיים

 

מידת החוסן של מערכת היחסים

  • מערכות יחסים באופן כללי מתאפיינות במידה שונה של חוסן והכלה של לחצים (המתעוררים בעוצמות שונות ותדירות שונה). ישנן מערכות יחסים שנבנו באופן כזה המאפשר הכלה, עמידות והתמודדות אפקטיבית עם הלחצים. במערכות יחסים מעין אלה, גם אם בזמן הלחץ ההתמודדות אינה אפקטיבית, פרק הזמן הנדרש שבו מבצעים תהליך recovery הוא מינימאלי. לעומת זאת, במערכות יחסים אחרות כל לחץ, ואפילו הקטן ביותר, עשוי לערער את חוסן המערכת והאמון בין הגורמים המעורבים במערכת היחסים כמו בלון שכל רגע עומד להתפוצץ.

 

  • מומלץ למקם את מערכות היחסים עם הממשקים בהם אתה מעורב על ציר המגדיר את מידת חוסן מערכת היחסים ויכולתה להתמודד באופן אפקטיבי עם הלחצים הנקרים בדרך. בצידו האחד של הציר מערכת יחסים בעלת חוסן גבוה, במרכזו מערכת יחסים בעלת חוסן בינוני, ובצדה השני חוסן נמוך.

 

   חוסן גבוה                                                                                     חוסן נמוך     

(מקם על הציר 5 ממשקים שלך, מה מידת החוסן של מערכת היחסים שלך עם כל אחד? )                                 

 

את מידת החוסן של מערכת היחסים ניתן לאמוד בהתאם למספר פרמטרים:

 

  • מידת האמון בין הצדדים.

  • מידת הנוחות שלי לקבל הערות והארות מהממשק (הלקוח הפנימי).

  • אמונה כי גם אם חלק מהדברים עליהם סיכמנו בתיאום הציפיות לא מתקיימים בפועל, אי הקיום לא נעשה מתוך מניפולציה, חוסר אכפתיות או מתוך כוונות ערמומיות לשרת את האינטרס האישי שלו ולא את האינטרס המשותף.

  • אינדיקציה נוספת לחוסן הקשר עשויה להתבטא בהתנהגויות אחרות שלי כמו: כמה זמן לוקח לי לענות לו מהרגע שאני רואה את הטלפון שלו על הצג? כמה זמן לוקח לי לחזור אליו מהרגע ששמעתי את ההודעה שלו במענה הקולי ומה אני אומר לעצמי תוך כדי?

 

לאחר שהצלחת למקם את כל מערכות היחסים שלך עם הממשקים שלך, תוכל להתחיל לבצע סוגי התערבויות שונות על פי מידת החוסן.

 

  • מערכות יחסים הבנויות מחוסן גבוה מלמדות על התנהלות טובה וחשוב להמשיך לפתח אותה מתוך ידיעה שככל שהקשר יתמשך מידת הלחצים תהיה גבוהה יותר. במילים אחרות, מערכת יחסים זו אינה מאפשרת לנו ל"קפוא על השמרים" ו"לנוח על זרי הדפנה" אלא להמשיך לתחזק ולהעצים את הקשר.

 

  • מערכות יחסים המתאפיינות בחוסן נמוך מחייבות לאזור אומץ וליזום תהליכי recovery עם הממשק, ולא בנפרד ממנו (עם עצמי או עמיתיי לעבודה), וזאת, על אף החששות, הכעסים, הרגשות שיש לנו כלפי הצד השני.

 

מערכות יחסים המתאפיינות בחוסן נמוך מחייבות מספר רב של תהליכי recovery על מנת לייצר שינוי. חשוב לציין כי במצבים מעין אלה השיפור בעקבות תהליכי ה recovery יהיה הדרגתי ואיטי. במילים אחרות, תהליך recovery אחד לא יבטיח כי בסיטואציה הבאה של Stress במערכת היחסים לא יופיעו ההתנהגויות המוכרות לנו במצבים אלה. ריבוי של תהליכי  recoveryיפחית באופן הדרגתי מופעים התנהגותיים אלה וילמד על שיפור מסוים והדרגתי במידת החוסן של מערכת היחסים ויכולתה להתמודד עם לחצים באופן אפקטיבי.

 

צעדים אפקטיביים לשיחה

במסגרת מפגשי ה recovery ישנם צעדים שמאפשרים לנו להוביל תהליך אפקטיבי:

  • ייצור סביבה מקדמת ומאפשרת לשיחה

  • הגדרה ברורה של הבעיה במונחים תיאוריים ולא שיפוטיים

  • בדיקת הפתרונות אשר ננקטו עד כה באופן שמתאר את השתלשלות העניינים, ובחינת האופן בו פתרונות אלה תרמו להעצמת הבעיה או יצרו בעיה חדשה.

  • הגדרה ברורה של השינוי המעשי אותו אתם מבקשים להשיג – מה התוצאה הרצויה.

  • הגדרה ברורה של השינוי המעשי בפתרונות האחרים בהם הולכים לנקוט.

  • ניסוח וביצוע של תוכנית פעולה כדי לגרום לשינוי.

  • הסכמה על תהליכי תקשורת מקדמים בינכם ליישום התוכנית.

 

ובנימה אישית: מתי לאחרונה ישבת בנחת, לכוס קפה, עם ממשק משמעותי? להקשיב, לשאול ולהתעניין בו ובמה שעובר עליו,  להכיר אחד את השני מעוד זווית. במטרה ליצר קרבה אישית בינכם, וזו תאפשר לקיים שיח בוגר ולא מאשים על תהליכי העבודה בינכם ולייצר עבודת ממשקים זורמת ומפרה בהמשך.

 

שתפו אותנו, במחשבות תובנות והתייעצויות שונות... סיגל  054-2428858

 

בחברת "סגול" מספקים תהליכים ארגוניים מגוונים אשר מסייעים בפיתוח מערכות תקשורת פנים ארגוניות אפקטיביות. סדנאות ממשקים, מפגשי חשיבה, פעילויות מגבשות, פיתוחי צוותים, ייעוציים אישיים ועוד..

לפגישת הכרות וחשיבה משותפת התקשרו 054-2428858. 

bottom of page